Akciový index Dow Jones prvýkrát prekonal hranicu 16.000 bodov

18.11.2013 Celý región

New York 18. novembra (TASR) - Hlavný index newyorskej burzy Dow Jones dnes zaznamenal nový rekord, keď prekonal hranicu 16.000 bodov a rekordnú hodnotu dosiahol aj širší index Standard & Poor's 500.

Ten prvýkrát prekonal hranicu 1800 bodov. Informovali o tom agentúra AP a server BBC.

Dow Jones Industrial Average vzrástol napoludnie newyorského času o 40 bodov na 16.002 bodov. Index S&P 500 prekonal predpoludním hranicu 1800 bodov, neskôr mierne klesol na 1799 bodov.

Rekordné hodnoty indexov sú najmä výsledkom rastúceho optimizmu trhov, že americká centrálna banka bude aj pod novým vedením pokračovať v uvoľnenej menovej politike. Aj keď súčasný prezident Federálneho rezervného systému (Fed) Ben Bernanke začiatkom budúceho roka svoj post opustí, jeho už takmer istá nástupkyňa Janet Yellenová by mala v uvoľnenej menovej politike určenej na podporu ekonomiky pokračovať. Ekonomika USA síce rastie, no podľa ekonómov je tempo stále nedostatočné. Čiastočne sa však pod rast indexov podpísali aj úspešné výsledky firiem. Dnes najvýraznejšie v rámci Dow Jones vzrástli akcie výrobcu lietadiel Boeing, ktorý na leteckom salóne v Dubaji uzatvoril objednávky za zhruba 100 miliárd USD (73,98 miliardy eur). Darilo sa aj potravinárskej firme Tyson Foods, ktorá oznámila lepšie kvartálne výsledky, než očakávali trhy.
 

Vyberte región